Blogopmaak

Er was eens......een sprookje

Marlies Greve • mei 27, 2020

Irian is klein voor zijn leeftijd en wordt daar best wel mee geplaagd. Het sprookje 'Klein Duimpje' is zijn lievelingssprookje. Deze verhaalt over een doortastende kleine sprookjesheld, die klein is maar slim en moedig door het leven gaat.

Magische volksverhalen

Iedere cultuur kent ze wel, sprookjes. Magische volksverhalen met een diepere kennis die generatie op generatie worden doorverteld. De beelden van sprookjes zijn oerbeelden (archetypen) die ons troost en hoop kunnen geven. Veel deskundigen hebben studie gemaakt van de psychologische betekenis die deze verhalen kunnen hebben. Zo vergelijkt kinderpsycholoog Bruno Bettelheim het vertellen ervan met het uitstrooien van zaad. De verhalen kunnen een prachtig middel zijn om kinderen (en volwassenen!) zelfinzicht te geven, angsten weg te nemen of de zin van het leven te laten ontdekken.


Fantasiewereld 

Kenmerkend voor sprookjes is dat ze zich afspelen in een fantasiewereld, waar woorden als: "Er was eens, lang geleden in een land hier ver vandaan..." het startsein geven om ademloos te luisteren naar een wereld ver buiten de realiteit. Het is een wereld waarin bomen praten, heksen vliegen en de underdog zich ontwikkelt tot een held. Een kind dat zichzelf in een moeilijke situatie bevindt, vindt troost in het sprookje en voelt dat het niet de enige is met problemen. Zo geeft het sprookje hoop, het kind leert dat je wel invloed hebt op hoe je met een probleem omgaat. Voel je je slachtoffer en onderga je alle pech passief of kies je een ander pad?


Irian

En kleine Irian? Die heeft tijdens het luisteren net zoveel moed, is net zo vindingrijk en heeft evenveel geluk als zijn held. En omdat, wat de jongen in zijn fantasie (mee)beleeft werkelijk zijn emoties raken, werken die beelden door in zijn dagelijks leven.

Meer weten over de kracht van sprookjes voor kwetsbare kinderen? Vraag informatie aan via marlies@theatertherapeut.nl

door marlies 04 jun., 2020
Sprookjes en fantasievol spel spelen versterken het creatief denken. Een kleine test; pak voordat je deze blog verder leest eerst een pen en papier. Schrijf vervolgens gedurende drie minuten alles op waar je een klerenhanger als speelgoed voor kunt gebruiken. Niets is te gek, laat je vooral niet belemmeren door de werkelijkheid. En? Op hoeveel mogelijkheden ben je uitgekomen? Misschien heb je bedacht dat je er een mobiel voor baby's van kunt maken of dat je de klerenhanger kunt gebruiken als een grote blaastuit om zeepbellen mee te blazen. Met vier of meer ideeën ben je op de goede weg. Kies er vervolgens een uit die je in de praktijk wilt proberen. Creatief denken Met behulp van je fantasie kan je van alles bedenken. Kijk naar de wereld om je heen en verbaas je over alle uitvindingen die de mensheid reeds heeft bedacht, die wij met elkaar gebruiken en heel normaal vinden. Denk aan een auto die ons sneller verplaatst dan het snelste dier kan rennen, of een vliegtuig dat ons hoger laat vliegen dan de sterkste vogel. Deze wonderlijke uitvindingen zijn allemaal ontstaan dankzij ons vermogen om creatief te denken. Ons verbeeldend vermogen werkt als een spier en deze train je van jongs af aan. Nu het dilemma van onze maatschappij; creatieve denkers zijn meer dan ooit nodig, maar in het huidige onderwijs krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd te maken met kennisvakken als rekenen en lezen, het convergente denken wordt gestimuleerd. De speelse, sociaal-emotionele en intuïtieve kant krijgt veel minder stimulans. Vertel sprookjes Maar wat als je de creatieve intelligentie van kinderen wel wilt stimuleren? Vertel hen dan sprookjes en laat ze genieten van een fantasiewereld waarin alles mogelijk is. Gun hen vooral de tijd om veel en fantasievol te spelen en laat hen daarbij volop hun eigen verbeeldingskracht gebruiken. Al spelenderwijs oefenen de kinderen zo in soepen denken, dingen van diverse kanten bekijken, ideeën te opperen en oplossingen te zoeken. Dit soort intelligentie, het divergent denken, helpt later bij verandering, verbetering of vernieuwing van onze maatschappij. Trouwens; het trainen van het verbeeldend vermogen is echt niet alleen weggelegd voor onze jonge kinderen, artiesten of kunstenaars. Blijf je hele leven spelen, ook als volwassene. Het is zoals de beroemde Albert Einstein ons voorhield: "Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal."
Veilig griezelen met een sprookje
door Marlies Greve 27 mei, 2020
In deze blog wordt de structuur van een sprookje weergegeven.
Share by: